U redu
Infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više

Истраживање о запошљавању у ИТ сектору

 

Према истраживању о потребама ИТ сектора у Србији, које је спровела компанија Инфостуд током фебруара месеца, види се велика потреба за запошљавањем ИТ јуниора у 2017. години. Готово све ИТ компаније имају потешкоћа у проналажењу квалитетних запослених, те су спремне да помогну образовним установама око програма обуке и пракси за преквалификацију у ИТ.

Влада Републике Србије је крајем децембра усвојила Предлог за унапређење ИТ сектора у Србији који предвиђа низ мера за подршку преквалификацији  у ИТ сектор (хттп://www.итобуке.рс), развоју формалног образовања из ове области, као и стварању доброг амбијента за ИТ компаније, стартапе и мала и средња предузећа.

Тим поводом Инфостуд је у сарадњи са Владом Републике Србије спровео истраживање о потреби компанија за запошљавањем ИТ јуниора. Анкета је урађена на узорку од 118 компанија које су у значајној мери запошљавали ИТ кадрове на територији Републике Србије.

 

Компаније и даље тешко долазе до квалитетно запослених

Једна од првих тачака предлога унапређења јесте спровођење програма преквалификација појединаца талентованих за ИТ у јуниор програмере, а више информација о програму можете прочитати ОВДЕ. По резултатима истраживања у протекле 3 године забележен је значајан пораст у запошљавању јуниор програмера, а у 2017.години на узорку од 118 анкетираних компанија планирано је запошљавање још скоро хиљаду нових кадрова. Скоро све анкетиране компаније (95%) су се изјасниле да имају потешкоћа са проналажењем квалитетних запослених, док је за 4% компанија проналазак скоро немогућ.

„ИТ је један од најпрофитабилнијих сектора у свету у који је потребно уложити знање, без додатних субвенција. Представља основу за економски развој земаља и њихову стабилност. Због свега тога, едукација и запошљавање у области ИТ-ја треба да буду приоритети.” изјавила је Милица Ивић из ЛимундоГрада.
Она је додала да им је драго што је Министарство државне управе и локалне самоуправе препознало значај овог сектора и позвао све заинтересоване ИТ учеснике на тржишту Србије да се укључе у обучавање и преквалификацију талентованих кандидата.

 

Преко праксе до посла

Око 60% анкетираних компанија је у 2016. години имало програм стручне праксе, након кога су готово све компаније запослиле известан број практиканата. Скоро половина анкетираних компанија плаћала је практикантима месечну надокнаду која је у просеку износила око 25.000 РСД.

 

Најтраженији програмери за wеб и апликације

Највећа потреба према резултатима анкете влада за wеб програмерима и програмерима апликација, где се највише тражи познавање програмских језика Јава Сцрипт, Јава, Ц#, ПХП и МС СQЛ и програмских алата као што су Пхотосхоп и Унитy.

Због присутног великог дефицита програмера, који се, између осталог, огледа и овој анкети, Влада Србије, преко Министарства државне управе и локалне самоуправе, планира да започне програм преквалификације појединаца талентованих за ИТ у јуниор програмере. Саме преквалификације би требало да почну у априлу ове године. Иначе, о тражњи компанија за програмерима говори и податак да је преко 60% анкетираних компанија исказало жељу да прими на праксу учеснике програма преквалификације.

Podelite na društvenim mrežama: