Допринос Акционом плану за помоћ ИТ сектору

Акциони план за помоћ информационо-технолошком сектору у Србији, усвојен је на седници Владе крајем децембра. План предвиђа низ мера за подршку преквалификацији у ИТ сектор, развоју формалног образовања из ове области, као и стварању доброг амбијента за ИТ компаније, стартапе и мала и средња предузећа.

Стручни тим Инфостуда дао је допринос у његовом настанку и поносни смо што су наши предлози у великој мери усвојени. Директор развоја Инфостуда, Стефан Салом, чије су сугестије постале део плана, учествовао је и у медијској презентацији у Влади Србије.

„Улива наду то што је држава овај план усвојила након низа разговора са представницима ИТ заједнице и ИТ привреде. Може бити позитивно и то што је за спровођење задужен ИТ савет који чини више министарстава и институција, јер нама нису довољне козметичке измене једног или два закона, већ системска промена у приступу државе и институција према ИТ-у. Само у том случају ћемо моћи да „откључамо“ потенцијал које наша ИТ индустрија има, и то не само са циљем обављања аутсорсинг послова већ и грађења сопствених решења која генеришу веће приходе, више радних места и профита. На основу нашег искуства везаног за дефицит ИТ кадра, учествовали смо у креирању пилот програма преквалификација, који има за циљ да појединце који се не баве ИТ пословима, а имају такве афинитете, преквафликује у јуниор програмере. На тај начин ће њима бити олакшано тражење посла и развој каријере, а фирмама барем делимично задовољене растуће потребе за овим кадром“, рекао је тим поводом Стефан Салом.

Podelite na društvenim mrežama: