Читање недељом са Браниславом Гајић Станојевић

Ово су предлози за читање Браниславе Гајић Станојевић, директорке, сувласнице и једне од оснивача Инфостуда, која је већ са 20 година упловила у предузетничке воде.

  1. Животни циклус предузећа, Исак Адижес — ово су основе управљања фирмом, књига објашњава најчешће замке и изазове сваке фазе развоја и даје лепу слику о томе како менаџмент мора да се прилагођава захтевима следеће фазе развоја или, ако не може да се прилагоди, боље је да управљање препусти неком другом ко то уме. Иако ово није уобичајена стартаполика литература, препоручујем је и људима који покрећу своје стартапе јер свака фирма, ако успе да крене путем дугорочног развитка, мора да из стартап фазе пређе у управљање пословањем које захтева мало другачије принципе организације, а да притом не прерасте у бирократију.
  1. „Losing my Virginiti“, Richard Branson – аутобиографија човека који је успео ни из чега да направи Виргин империју. Ово је књига која је доста потпомогла да Инфостуд као групација крене пут децентрализације и давања слободе развоја и спуштања управљачке одговорности бизнисима који су део наше групације. Успут говори много о флексибилности, о значају поверења и људског приступа у бизнису, али и о својеврсној лудости која ипак може, али и не мора, бити део бизниса.
  1. „Design to Grow: How Coca Cola Learned to Combine Scale and Agility“, Дејвид Батлер – корисна књига која говори о томе како да, када порастете у погледу броја запослених, различитих тржишта, комплексности организације и сл., задржите ипак флексибилност, иновативност и брзину потребну за даље ширење и борбу са надолазећом конкуренцијом која можда нема толику моћ као ви, али има јак ентузијазам, свежу крв и брзину реаговања и прилагођавања.
  1. Како стићи од доброг до сјајног, Џим Колинс – књига коју ми је још давно препоручио један консултант и хвала му пуно 🙂 Говори о томе зашто је скромност у менаџменту врлина и зашто такви људи иза себе остављају фирме које трају, уместо империја које пропадају када јаког лидера више нема.

И 3 препоруке које нису стриктно пословне:

  1.  „The Power of Habit: Why we do what we do in life and business“, Čarls Duhig – књига која лепо појашњава смисао навика у животу, али и пут ка промени лоших навика у позитивне навике. Може да се примени за лични развој, али је врло корисна и у послу за разумевање процеса који је потребан како би се створила нова навика на тржишту, односно код потенцијалних корисника наших услуга или производа
  1.  Блато, зној и сузе, Бер Грилс – његова аутобиографија која је добар подсетник зашто су корисни истрајност, упорност и дисциплина и како нам то све може помоћи у животу
  1. „FredTalks“, Френк Абангејл– чувени преварант који сада ради за ФБИ, а чији живот је испричан у филму „Ухвати ме ако можеш“. Пола сата овог говора прођу у даху, колико је прича занимљива 🙂 А осим занимљивости, његова прича је и подсетник о томе шта све можете урадити ако узимате прилике које вам се нуде, али и да ствари нису можда увек онакве какве се чине на први поглед и да смо сви ми заправо више од нашег посла и да морамо водити рачуна о себи и својој породици.

Тако да, на крају, ако прочитате нешто занимљиво од свега што сам навела, прочитајте то наглас и особи коју волите или својој деци.

Podelite na društvenim mrežama: