Infostud grupa | Saradnja prosvete i subotičkog IT sektora u obrazovanju novih kadrova

Saradnja prosvete i subotičkog IT sektora u obrazovanju novih kadrova

30.10.2020.

Danas je u Infotud HUB-u potpisan ugovor o saradnji u dualnom obrazovanju između Politehničke škole iz Subotice i kompanije Infostud grupa, ispred Subotičkog IT klastera.

O tome šta takav model znači za školu, a šta za kompanije, kako je nastao i kako se ostvaruje program dualnog obrazovanja u obrazovnom profilu tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje i kakva su dosadašnja iskustva učenika i profesora, govorili su danas potpisnici ugovora.

 

Članovi Subotičkog IT klastera su prepoznali potencijal i značaj dualnog obrazovanja, te u saradnji sa Politehničkom školom iz Subotice otvorili novi obrazovni profil pod nazivom Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. „Naša branša je malo drugačija od uobičajenih obrazovnih profila u dualnom obrazovanju, te je shodno tome u takvom modelu vrlo mali broj takvih profila iz domena informacionih tehnologija. Želeo bih da izrazim zadovoljstvo i pozdravim odluku kompanije Infostud grupa, kao i kompanija koje su takođe u procesu akreditacije: ICBTech, Studio Present i Concord Soft, jer su prepoznale potencijal i značaj dualnog obrazovanja, i odlučile da prenesu srednjoškolcima svoje znanje i veštine, te i kulturu rada u ovim kompanijama“, rekao je Oliver Guganović ispred Subotičkog IT klastera.

 

Dušica Vilov, pomoćnica direktora Infostud grupe rekla je da je jedno od strateških opredeljenja ove kompanije da pruži podršku digitalizaciji i unapređenju obrazovnog sistema. „ Odmah smo prihvatili poziv da učestvujemo u ovom projektu, koji se pokazao kao odlična prilika da usaglasimo potrebe privrede sa jedne, i obrazovnog sistema sa druge strane jer smo bili uključeni i u sam proces kreiranja nastavnog plana. Dualno obrazovanje je sjajna prilika da se đacima vec u srednjoj školi prikaže poslovni život i usade radne navike, ali i da prilika da se pokažu i povećaju sebi šanse da kada izadju iz školskih klupa lakše nadju posao. I na kraju, ovo je i za infostud grupu prilika da upozna mlade ljude, talente koji ce jednoga dana sa nama kreirati vrednost za naše klijente i korisnike.“

 

Direktor Politehničke škole Iso Planić je zadovoljan dosadašnjim efektima ovog programa. „Prema zainteresovanosti učenika već sada se može zaključiti da je uvođenje ovog obrazovnog profila u obrazovni sistem Srbije odgovorio na potrebe i  interesovanja dece, roditelja i privrede. Verujemo u naše dobre đake,  mlad i stručan nastavni kadar Politehničke škole ali sada koristim priliku da se  pre svega zahvalim IT Klasteru Subotica koji je i pored izuzetnih izazova u složenim uslovima zauzeo jasan stav i dao ključni doprinos uvođenju digitalne grafike u Politehničku školu i time, verujem, dao doprinos u modernizaciji obrazovnog sistema Subotice i Srbije."

 

Jedan od tri sertifikovana edukatora iz Infostud grupe, Vojkan Milošević, rekao je da je plan i program fleksibilan jer se ne zasniva na tehnologijama ili programima koji su danas aktuelni, a sutra možda ne, već je koncipiran na proverenim vrednostima za učenike i tako uvek može da odgovori potrebama tržišta. „Učenike edukujemo digitalnoj obradi sadržaja za veb. Učimo ih kako da istraže potrebe tržišta, gde da pronađu inspiraciju, razvijaju i moderno oblikuju svoju kreativnost, ostanu u trendu i kako da uspešno prezentuju svoje radove. Učimo o upravljanju vremenom, organizaciji rada, timskom radu i otvorenoj komunikaciji.“

 

Nastava za ovaj profil se po dualnom modelu realizuje od početka godine, a u dualnom obrazovanju, na stvaranju nove generacije tehničara za digitalnu grafiku i internet oblikovanje zajednički će raditi škola i subotičke IT kompanije sa svojim edukatorima.  

 

 

Podeli vest na društvenim mrežama


Infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznaj više