U redu
Infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više

Социолог у ИТ галаксији

Марија Цвијетковић, product owner сајта poslovi.infostud.com за свој посао користи знање из три различите области – социологије, цртања и развоја сајтова.

Како сам завршила овде?

Као и сваки социолог, после завршеног факса уплашила сам се да су шансе да пронађем посао једнаке томе да те Џони Деп позове на дејт. Отварам свој блог за карикатуре, и припремам цртање портрета бакица као кеца у рукаву за преживљавање.

Међутим, када сам прошла у други круг за једну позицију у Инфостуду, видела сам своју прилику. За интервју сам се припремала као за испит, са све истом количином прочитаног текста и попијеног кофеина. Као прави штребер, исписала сам роковник са подацима о компанији. Упитала сам себе како један социолог може да допринесе компанији, без убијања колега од досаде разним теоријама. Креирам презентацију са предлозима коју носим са собом на интервју.

Ову позицију нисам добила, али ми је понуђена пракса, што је испало као одлична прилика. Сада већ неколико година радим у развојном тиму сајта Poslovi.infostud.com. Ово је врло динамична и занимљива позиција (product owner). Привилегија је радити на највећем сајту за запошљавање у Србији. Иза сваког његовог дела, стоји огроман труди мојих колега који су посвећени да што више људи пронађе посао који воли.

Радни дан никада не личи на претходни и постоји много простора за учење о ИТ-у, али и самим трендовима на тржишту рада. Идеја ове позиције јесте да програмерима пружиш правац, узимајући у обзир потребе корисника.

БУДИ ПРОАКТИВАН

Друштвењаке бих волела да охрабрим да не зажмуре на ИТ и да покушају да усаврше бар неку дигиталну вештину.

На интернету постоји прегршт бесплатних ресурса за учење. Веома значи када покажеш твом будућем послодавцу да си самостално развијао блог и/или научио да користиш алате попут Photoshop-а, Google Analitics-а или WordPress-а.

Не мораш нужно да учиш програмирање да би добио посао. Ту су и бројни послови који кокетирају са друштвеним наукама, а се тичу развоја дигиталног производа, маркетинга, СЕО-а, УX-а, вођења друштвених мрежа или истраживања тржишта. Такође, постоји и мноштво занимљивих прилика у пољу анализе података (илити оно када мрзиш статистику на факсу, па јој се после извињаваш јер те хлебом храни).

Жонглирала сам социологијом и сликањем и питала се која ће лоптица да ми остане у руци. На крају је испало нешто треће. У неку руку, спој оба – друштвене теорије и креативности, заденут у ИТ рухо. Ако ти преквалификација делује немогуће, сети се мог примера! 😊

 

Уколико вам је овај текст био занимљив прочитајте још:

Од првог практиканта Инфостуда до шефа развоја софтвера

Са планинских врхова у Инфостуд

Посао у Инфостуд групи

Podelite na društvenim mrežama: