U redu
Infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više

Већ 18 година живимо и радимо у Суботици

Свој 18. рођендан прославили смо у просторијама Савремене галерије Суботица, у кругу својих сарадника, пријатеља и чланова породице.

Једна од троје оснивача, Бранислава Гајић, пунолетство компаније доживљава као неодвојиви део њеног живота.

„Како сам ја расла и градила „Инфостуд“, тако је он градио мене. И зато је то много више од бизнис приче, то је лична прича“, рекла је Гајић.

По њеним речима, свака фаза развоја била је специфичан изазов.

„Када смо тако мали, то је посебна врста приче, када пређемо 20 запослених, то више није само она породична атмосфера, то је посебан изазов. Када уђемо у неки нови бизнис, то је нови изазов. Када кренемо да се ширимо и дођемо до 180 запослених – то је тек посебан изазов: како радити са њима, развијати их, тако да неки буду бољи од нас у неким стварима, а ми да ипак будемо корисни и даље. Како комбиновати људе у Београду са људима који раде у Суботици…“, каже Гајић.

Посебно се захвалила сарадницима који су радили са њима од самог почетка, градећи интернет тржиште у ери диал-упа, најчешће од куће, а посебно родитељима, подсетивши да је компанија дуго била регистрована на кућној адреси њених и Бранимирових родитеља, који су се бавили рачуноводством и за које каже да би тада сигурно били срећнији да су се посветили даљем школовању, да нису толико веровали у њихов бизнис, колико су веровали у њих.

Њен брат, такође један од оснивача, Бранимир Гајић, паралелно са развојем сопствене компаније је радио у банкарском сектору, што је доносило и знање, искуство, али и средства за финансираје старт-уп-а.

Тек у петој години постојања, по његовим речима, „Инфостуд“ је постао профитабилан, а тек након тога, поред противљења родитеља, напустио је банкарски посао и посветио се својој компанији.

„Тај прелазак је довео до тога да се сво троје у потпуности посветимо „Инфостуду“. То је био прави тренутак да се консолидујемо и да постанемо комплетно посвећен тим за победе у наредним годинама. До те 2006. године готово нико није чуо за нас, само наши корисници у свему томе. 2007. је дошао АДСЛ, интернет је експлодирао и сви хоће да нас купе. Долази озбиљна, међународна конкуренција и само нашом комплетном посвећеношћу, целог тима оснивача, нашим међусобним фер односима, успели смо да се изборимо и да останемо први од тада па на даље на свим тржиштима на којима јесмо“, сећа се Бранимир Гајић.

Творац Инфостуд породице, али ван породице Гајић је Стефан Салом, који га гледа као остварење појединих младалачких маштарија, попут брендираних аутомобила.

Како је расла компанија, тако су расле и његове „маштарије“, па је тако „Инфостуд“ постао иницијатор преквалификација за програмере о трошку државе и један од оснивача удружења „Дигитална Србија“ коју чине компаније из ИТ сектора, по којима је наша земља препознатљива у свету, с иницијативом да генерације које долазе буду што више обучене за нове технологије кроз школство.

„Оно што мене посебно мотивише је нада да ћемо кроз тај процес изградње нашег друштва доживети да и наша деца изаберу да остану у Србији јер верују да је то за њих права ствар и да неће морати да оду напоље. И то је један од начин за који се ја надам да ми враћамо дуг. Не само локалној заједници, него и целом друштву“, закључује Салом.

Од самог почетка до данас, када представља један од најпознатијих српских Старт-уп-ова и водећу компанију у сфери интернет пословања у земљи, „Инфостуд“ је био и остао веран Суботици, где је и даље седиште и највећи део активности компаније која данас води бизнисе у области запошљавања, аутомобилизма, некретнина, осигурања и образовања. Уз незаобилазне канцеларије у Београду.

Три четвртине власништва над компанијом је и даље у рукама Браниславе, Бранимира и Стефана, док је једна четвртина прво била под контролом британске Дејли мејл групације, а сада финске медијске групације Алма Медиа.

 

Podelite na društvenim mrežama: