Novosti i saopštenja - Mišljenje roditelja važno prilikom izbora studija

roditelji Stav i mišljenje roditelja će imati veliki uticaj na odluku o izboru studija i među sadašnjom generacijom maturanata. Gotovo 80% od oko 1300 ispitanika u nedavno sprovedenoj anketi na sajtu Prijemni.infostud.com “Koliko vam je bitno mišljenje roditelja prilikom izbora studija ?” navodi da će odluku doneti sami, ali da su im preporuka i savet roditelja veoma značajni. Zanimljivo je da je svaki deseti ispitanik izjavio da će mišljenje roditelja biti presudno prilikom izbora fakulteta ili visoke škole.

Odluku o izboru studija bez konsultacija sa roditeljima će doneti desetina anketiranih, a svega 2% ispitanika kaže da im je od mišljenja roditelja važniji savet prijatelja.

Roditelji se pred prijemne ispite iz godine u godinu nalaze u nezavidnoj situaciji svesni da se od njih očekuje da na najbolji način posavetuju i usmere maturante.  I pored toga što rezultati godišnjeg istraživanja o izboru studija na sajtu Prijemni.infostud.com pokazuju da su za mlade prilikom odlučivanja najvažniji faktori interesovanje za određenu oblast i mogućnost pronalaska posla, svaki deseti ispitanik navodi da je odluku doneo u skladu sa očekivanjima porodice.   U želji da pruže najbolju moguću podršku i savet, neki roditelji često prave greške i u prvi plan stavljaju samo sopstvena iskustva i lične ambicije. Drugu krajnost predstavljaju roditelji koji ni na koji način ne žele da snose odgovornost za odluku svog deteta, pa se povlače i ostavljaju budućeg brucoša da se snalazi kako zna i ume.

U brošuri Vodič za roditelje maturanata istaknute su neke od bitnih smernica o kojima treba razgovarati sa maturantima prilikom izbora visokoobrazovne ustanove: akreditacija, uslovi upisa, mogućnost zapošljavanja, sticanje praktičnog znanja, troškovi studiranja, uspeh iz srednje škole, upisne kvote, profesorski kadar, reputacija ustanove i dr. Bitne teme koje muče roditelje u Srbiji su planiranje i priprema prijemnog ispita, finansiranje studija, smeštaj i ishrana tokom studija u slučaju da se budući brucoši sele u univerzitetske centre. Iako je izbor studija pre svega lična odluka, maturantima je u ovom periodu potrebna podrška i oslonac, pravilno informisanje i dobar savet u čemu roditelji i staratelji kroz opušten i iskren razgovor i preispitivanje različitih mogućnosti mogu puno da pomognu. 

Preuzmite slike

Preuzmite saopštenje u

 
Preuzmite logo, pokrivalice i fotografije za ovaj sajt