Sva vremena su u UTC + 1 sat

Pravila foruma

VAŽNO OBAVEŠTENJE: DISKUSIJE INFOSTUDA SU ZAKLJUČANE
Pročitajte više:

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 138 Posta ]  Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sledeća
  Pogled za štampu

Autoru Poruka
PostPoslato: 12-02-2007 09:00 
aktivni član

Pridružio se: 25-11-2006 22:50
reborn je napisao:
Nesto si mi sumnjiv ti duck...........

.....................

Ako je ikoga ovde zaista briga kako ovaj problem da se resi i ako ovo citaju i ono koji se u ovom drustvu zaista nesto pitaju onda oni treba da budu svesni da su kod nas stvari na ovu temu zaista strasne i da mozete vi da budete ne znam kako dobri, vredni, posteni, borac za svoja prava...kome da se zalite?

.......................

. Znaci to se nastavlja i tako ce biti sve dok se ne udari po dzepu firmama koje tolerisu ovakvo ponasanje,tj. zakonom zastite svi radnici, kako rekoh i od pojedinih kolega i od nadredjenih.

Šta je sumnjivo ? To što sam dao predlog za naèin izbegavanje terora ?
Ili što razmišljam na muški naèin ?

Da li si proèitala celu temu ? Dosta je pisano o tome kako se boriti protiv mobbinga. Zadnjih nekoliko postova skrenuli smo u temu seksualnog uznemiravanja koja je izdvojena i nalazi se u ovom podforumu.

"Udaranje po džepu" nikad neæe rešiti ni jedan problem. Ako prestupnik ili nasilnik èini lošu stvar zato što misli da to može i sme kažnjavanje novèanom kaznom shvatiæe kao cenu kojom je platio slobodu da uradi ono što je uradio. Naravno i zakonski treba regulisati, ali jedini naèin za dugoroèno poboljšanje je društvena akcija. Izneti problem u javnost i jasno ga oznaèiti kao društveno zlo. Tada bi se mnogi nasilnici povukli jer su u suštini kukavice. Do tada svako æe pokušavati da se odbrani kako ume što u dobroj meri zavisi i od samopouzdanja, inteligencije, moralnog kodeksa, obrazovanja ......

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 12-02-2007 22:01 
aktivni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17-05-2006 21:08
Dragi forumovci,

posto sam vec vise puta iznosila svoje stavove kako se boriti protiv mobinga, sada vam se javljam sa novim iskustvom sa onim novim direktorom. Zlo se polako smanjuje. kako? Sta se desilo?
Pa novi direktor je dosao u firmu da sredi stanje i proceslja i sredi sve mutljavine koje su se desavale protekle godine, i tako mic po mic maltretirao je sve redom, dok nije saznao istinu i ko je tome najvise doprineo. Ne, nisam to ja , jer sam ja obican sluzbenik, vec sam vrh menadzmenta i sada razmislja kako da procisti firmu od takvih ljudi, a drugima da dobro upozorenje da je firma svetinja dok u njoj radis. kada je konacno uvideo da sam svoj posao radila posteno i iskreno prema sebi i prema firmi, kao da je malo popustio. iako i dalje ima zamerki i primedbi, vise mi se ne obraca sa onim teskim tonom i sa nipodastavanjem.
Nadam se da je onaj pakao od 2 meseca iza mene.
A drugi posao pogadjate nisam (jos) nasla.
Da su samo odnosi u mojoj firmi sredjeni, a to tesko da ce ikada biti sa postojecom organizacijom i nacinom odlucivanja, onda ne bih zelela da odem. Ipak sam puno toga unela u ovu firmu, nisam juce dosla, sve te ljude znam i mnogo njih iskreno postujem kao kolege.
Ali na moju zalost, ono tesko turobno osecanje sivila i besciljnog promasenog puta kojim firma ide me i dalje drzi, i ne znam, kako ja i moje kolege podnosimo taj osecaj sivila i puta bez definicije.
zato sam u nekoj vrsti nedoumice - jer ne znam da li ce ponovo novom direktoru proraditi ta potreba da me riba onako jadno ili ne, i kada i koliko dugo.
Utesilo me je sto sam se uverila da to nije nista licno, prema meni. Ali, problemi firme se ne resavaju, vec gomilaju i dalje, kao da ulazimo u vir koji postaje sve dublji i opasniji.
I to sto sada radim nije ono sto zelim, sto bih volela onako za ceo zivot, gde vidim onaj uzviseni cilj i sigurna sam da tu zelim da ostanem dugo, dugo. Ne.
pre oko mesec dana konkurisala sam za taj posao iz snova, za mene. sve ono sto bih volela da radim, i da se osecam onako kako treba, ponosno sto sam tu i sto to radim. I bila sam na dva razgovora. I prodje od tada 10-ak dana, a ja jos ne dobih odgovor. I cekam. Pocinjem da gubim nadu, a verujte, to je ono sto zelim, 100 %.
Eh, kad bi i to bilo moguce, da dobijem taj posao o kome mastam, jer osecam da je to to. imam sve kvalifikacije i iskustvo za taj posao, ali ko zna.
A direktan uticaj celog mobing sklopa moje sadasnje firme je i doveo do toga da se osecam tako, kao da idem pravo u vir da me proguta zajedno sa ostatkom kolektiva.
zasto se oni sto vode firmu prave da nije tako kada i te kako znaju da je jos teze i crnje od onoga sto ja osecam?

Vrh

OPREZ !!!
PostPoslato: 13-02-2007 09:30 
aktivni član

Kaže jedna stara poslovica: "Vuk dlaku menja a æud nikada"
Kad tome dodaš nešto što svi studenti menadžmenta nauèe, a to je èinjenica da stil rukovoðenja i klima u organizaciji zavisi od top menadžera logièno je pitanje: Šta se promenilo ? Ne postoji rukovodilac koji je kod kuæe moralan, pažljiv, dobar èovek a na poslu prgav, ljut, zao, nemoralan itd. Liènost nekog èoveka je jedinstvena i nema tu pretvaranja, bar ne na duge staze.

Ovde se logièno nameæu neka pitanja:

Ima li taj tvoj direktor nekog iznad sebe u firmi ?
Ako ima mislim da ga je dobro nagazio i sad se on približava vama jer mu treba podrška. Uvek se tako ponašaju. Prvo besomuèno rasipaju sopstvenu energiju u dokazivanju da su oni bogom dani pa onda kad ih neko jaèi opauèi po ušima (ili se jednostavno istroše) onda su dobri i mili i pravi drugari. Pravi parazitski pristup. Zar ti ta nagla promena ne "smrdi" malo ?

Ako je sumnjao u mutne radnje zašto nije proveravao umesto što je maltretirao ceo kolektiv ?
Nekako mi "ne pije vodu" da se maltretiranjem ljudi može doæi do odgovora na pitanje ko krade. Pre potkupljivanjem u vidu bolje plate, statusa i slièno. Ako je mutljavina delo samog vrha onda to sigurno nisu male cifre i mogu se videti kroz papire. Samo treba malo bolje pogledati, ali izgleda da nije umeo pa je zbog toga bio nervozan. Ma loš èovek, garant.

Zašto se i dalje obraæa sa zamerkama i primedbama ? Ima li pohvala ?
Ako je rešio problem zbog kog se loše ponašao, šta ga sad spreèava da se ponaša uljudno. Ne spustio je loptu koliko da uhvati vazduha. Voleo bih da grešim, ali sledi nova etapa "disciplinovanja". Takvi jednostavno zastupaju tkzv. teoriju X radne motivacije: "Ljudi su prirodno lenji i stalno ih treba terati da rade".

Zašto posle dugo vremena u firmi još nisi usvojila da si deo nje ? Zašto imaš oseæaj sivila i propadanja ?
Po onom što sam èitao u tvojim postovima vidim da imaš oseæaj za ljude oko sebe. Ovo te spreèava da se opustiš jer ne oseæaš. makar na intuitivnom nivou, da nije sve u redu. Veruj sebi uvek !

Zašto te teši otkriæe da nije bilo lièno ?
Nikad nije lièno. Problem je u glavi nasilnika koji doživljava podreðenog kao prepreku jer ne radi, misli i govori ono što bi, po njegovom (nasilnikovom) mišljenju trebao. Jedino što uvek kad napada on napada liènost (lenj si, glup si, kvaran si. lopov si, prevarant si itd) pa žrtva to prirodno doživljava lièno.

Elem, da te ne ubijam u pojam više. Mislim da nije pametno poverovati da je sve gotovo. Ali je zato pametno iskoristiti predah da prikupiš snagu za sledeæu turu maltretiranja. U predahu možda uspeš i da se bolje baviš svojim poslom (niko ti ne smeta) pa postigneš još uspeha kojim æeš kasnije moæi da se braniš. U krajnjoj liniji možda je zakljuèio da vas je doveo u red pa neæe više intezivno da vas "dribla". Dok se ne desi neka promena u radnoj sredini.

Mislim da trebaš pokazati strpljenje. Možda on uskoro ode, a možda i ti promeniš radno mesto ili firmu. Naravo na bolje. Samo strpljivo i hrabro.

Pozdrav

Vrh

Konacno novi posao
PostPoslato: 12-03-2007 21:14 
aktivni član
Korisnikov avatar

Dragi Duck i ostali forumovci,

evo da konacno javim dobru vest. Promenila sam firmu i pocela da radim u onoj firmi gde sam rekla da sam konkurisala za svoj posao iz snova! Hvala Infostud-u! Moram da priznam da sam veoma srecna i da mi firma izgleda dobro i da je to to.
Isto zelim da se dogodi i svima Vama koji trazite posao i verujte, moguce je, samo treba biti uporan, realan i strpljiv. :)

Puno pozdrava,

kblinija

Vrh

PostPoslato: 13-03-2007 12:59 
aktivni član

Još jednom èestitam!
Hajde da, ako to bude ono pravo, èitamo i pohvale na raèun poslodavaca. Izveštavaj nas makar povremeno. Pozdrav i sretno.

P.S. Jesam li bio u pravu što se tièe sad veæ bivše firme?

Vrh

PostPoslato: 15-03-2007 20:03 
aktivni član
Korisnikov avatar

Jesi.

Elem, nemojte mi zameriti ako cu se malo redje javljati, ali cu svakako javljati da li je sve isto kao i na pocetku (a ovaj put mislim da je to to, bolje receno, uverena sam).
Jos jednom vam, zato kazem, budite dovoljno strpljivi i doci ce i takav posao koji cete voleti. :)

Pozdrav, :)

Vrh

TV emisija o Mobbingu
PostPoslato: 29-03-2007 18:47 
aktivni član

Pre neko veèe bila je na jednoj domacoj TV stanici emisija na temu mobbinga u Srbiji. Bilo je nekoliko gostiju... Ipak dobro je jer je problem izgleda primeæen i na neki naèin obaveštena javnost.

Vrh

MOBBING - STOP!!!
PostPoslato: 08-05-2007 12:18 
registrovani član

Pridružio se: 08-05-2007 11:58
Hocu da vam kazem jednu pricu sa lepim krajem...
Radila sam sedam godina u firmi u kojoj sam nekoliko poslednjih godina bila izlozena svakojakom maltretiranju, spletkama, raznoraznim nacinima da dam otkaz i ostavim slobodan teren i generalnoj direktorki i njenim poslusnicima. Izuzetno sam obrazovana, jaka i energicna osoba, ali sam se jednostavno izgubila u svim tim spletkama. Bila sam bez odgovora, iako na prilicno doboroj poziciji, bez konkretnog ugorozavanja generalne... Ali znala je ona da ja mogu mnogo vise pa me je izguravala na sve moguce nacine. A ja budala volela svoju firmu, postovala vlasnika iako je na kraju i njega okrenula protiv mene...
Da ne duzim, firma je dobila zabranu rada od NBS, ja sam dobila otkaz...
Pa to je samo pocetak srecnog kraja. Zaposlila sam se u velikoj osiguravajucoj kompaniji koja cesto daje oglase na INFOSTUD-u (tako sam se i zaposlila). U rekordnom roku (pet meseci) sam dosla do vodecih pozicija, samo zahvaljujuci zalaganju, radu, strucnom znanju i radnom iskustvu, a ponajpre zahvaljujuci zelji da sebi, svom suprugu i voljenim osobama dokazem sta mogu kada nemam idiote oko sebe ciju prljavu igru, jednostavno, ne umem da igram... Samo je trebalo na vreme da odustanem, ako nisam htela da uzvratim na isti nacin (sto bi takodje bilo resenje).
Eto, jedan veeeeeliki pozdrav od srecne i uspesne poslovne zene, mame i supruge! :D

Vrh

PostPoslato: 08-05-2007 12:33 
aktivni član

Pridružio se: 13-01-2005 13:08
Cestitamo i samo napred :)

Vrh

PostPoslato: 08-05-2007 12:59 
aktivni član

Èestitam na uspehu :)

Uvek je lepo èuti prièu sa happyend-om, to mi uliva nadu :!:

Vrh

cestitka
PostPoslato: 10-05-2007 20:25 
registrovani član
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12-04-2005 16:58
Cestitam!!! :D

Vrh

Pozdrav forumovci
PostPoslato: 01-06-2007 18:08 
aktivni član
Korisnikov avatar

dragi forumovci,

evo sam na blic da vam se javim i kazem da mi je i sada posle 3 meseca u novoj firmi totalno OK. Posao je super! Da kucnem u drvo... kucam.
Srecno i trazite i dalje

Vrh

PostPoslato: 01-06-2007 18:10 
aktivni član

Pa što izabra ovu temu za javljanje? Prva pomisao bila je da je bajka završena :lol:

Vrh

pozdrav
PostPoslato: 05-06-2007 18:24 
registrovani član
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12-04-2005 16:58
I meni je isto u novoj firmi ok.

@kbilinija

Bas mi je drago za tebe!

Mobberi, mozete da nam pljunete pod prozor.

Vrh

mobing
PostPoslato: 05-06-2007 20:29 
registrovani član

Pridružio se: 04-06-2007 16:45
DA LI POSTOJI NEKO UDRUZENJE ILI CENTAR KOJI SE BAVI MOBINGOM NA TERITORIJI NOVOG SADA I OKOLINE :idea: :idea: :?:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 138 Posta ]  Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat