Dzenis je napisao:
Krajem aprila ove goine pocela sam da volontiram , kako sam registrovana u NSZ receno mi je da cu biti primljena kao pripravnik-volonter,da ce mi staz trajati 9 meseci , i da po zakonu treba da primam 10.000 mesecno,ali mi je receno i to da je kvota za pripravnike-volontere sa mojom strucnom spremom popunjena,pa da cekam da se konkurs u NSZ ponovo otvori.U medjuvremenu ja volontiram.Interesuje me ,ako je neko blize upznat sa tim ,koliko puta godisnje izlazi taj konkurs , i kada ce zvanicno poceti da mi tece pripravnicko-volonterski staz?
Takodje me zanima da li cu po isteku tih 9 meseci dobiti potvrdu o zavrsenom pripravnickom stazu ili ne?

pozZ...
Ukoliko sam te ja dobro ukapirao ti sada volontiras, iako ne postoji konkurs u NSZ? Što se tiče konkursa, mislim da su jednom, najviše 2x godišnje jer znam da su neki pripravnički kurseci trajali i po 10-tak meseci. Za detalje ćeš morati ipak da se obratiš NSZ-u (
http://www.rztr.co.yu)

Što se tiče potvrde, po programu koji sam ja "pohadjao" predviđeno je da se mesečno dostavljaju neki izveštaji o uplaćenom PIO (jer ovo što refundira država, refundira deo poslodavčevih obaveza prema državi a odnose se na volontera - za one koji ne znaju pri obračunu plate plaća se sve po 2x - i za zaposlenog i za poslodavca), kao i neka konačna potvrda da je pripravnički staž završen i da sam "prošao".
Koliko se sećam, sve te papire smo redovno dostavljali a jednom su nas čak posetili iz službe za zapošljavanje da se uvere da li stvarno radim u toj firmi (ja sam bio na 6 + 6).
Generalno, sve zavisi od dogovora sa poslodavcem jer sam ja primao "regularnu" platu, ne onu koja je predviđena programom, ali je poslodavcu program odgovarao jer mu je refundiran deo troškova

.
Pozz.