Sva vremena su u UTC + 1 sat

Pravila foruma

VAŽNO OBAVEŠTENJE: DISKUSIJE INFOSTUDA SU ZAKLJUČANE
Pročitajte više:

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ]  1, 2  Sledeća
  Pogled za štampu

pripravnik-volonter
Autoru Poruka
PostPoslato: 17-02-2006 12:27 
registrovani član

Pridružio se: 22-01-2006 19:56
Nacuo sam nesto slicno a vezano za neki konkurs.
Kako se to definise sa tacke uplate doprinosa,olaksica poslodavcu,finansijske nadoknade i ostalog sto je za temu vezano?

Unapred zahvalan

Vrh

PostPoslato: 22-02-2006 09:28 
aktivni član

Pridružio se: 13-01-2005 13:08
Zaista nisam cula za tu kombinaciju, ali u Srbiji nije nista nemoguce :)

Po Zakonu, volonter radi skoro za dzabe (mislim da je nadoknada 6000 din ali to je bilo pre skoro godinu dana tako da nisam sigurna u tu cifru), a pripravnik prima 70-80 % plate (bilo da je isplacuje firma ili Zavod za zaposljavanje), tako da zaista ne znam kako bi izgledala (ni da li je moguca) ova kombinacija.

Pozdrav :)

Vrh

PostPoslato: 24-02-2006 08:34 
aktivni član

Pridružio se: 13-01-2005 13:08
Evo novih informacija.
Ova kategorija ipak postoji (?!?) :)
Koliko sam ja shvatila, to je projekat kojim planiraju da podstaknu firme da primaju mlade ljude. Firma prima pripravnika-volontera, bez obaveze da posle isteka pripravnickog zasnuje radni odnos. Pripravnik prima 6100 din mesecno i uplacuje mu se socijalno, penziono i zdravstveno (to sve ide preko zavoda). Za ljude sa fakultetom pripravnicki je po ovome 12 meseci, visa skola 9, i nakon toga se polaze pripravnicki.

Pozdrav :)

Vrh

pripravnik-volonter
PostPoslato: 25-02-2006 20:28 
registrovani član

Pridružio se: 22-01-2006 19:56
Puno hvala na odgovoru! Imas li neki link ili broj telefona gde bih se mogao jos raspitati o tome detaljnije?

Unapred zahvalan

Vrh

PostPoslato: 26-02-2006 15:57 
registrovani član

Pridružio se: 22-12-2005 12:36
Da dodam: da bi konkurisao za te pare namenjene pripravnicima-volonterima, moras da budes minimum godinu dana na birou, i da pre toga nisi nikad bio zaposlen.
Koja glupost!!!

Vrh

PostPoslato: 08-03-2006 22:18 
registrovani član

Pridružio se: 15-09-2005 23:11
Imam telefon za informacije u niskoj filijali Agencije za zaposljavanje
018/502-976

Vrh
 Profil Email  

PostPoslato: 12-03-2006 00:52 
registrovani član
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08-11-2004 13:18
Mijica je napisao:
Da dodam: da bi konkurisao za te pare namenjene pripravnicima-volonterima, moras da budes minimum godinu dana na birou, i da pre toga nisi nikad bio zaposlen.
Koja glupost!!!

Ja sam trenutno u "prijemu" po tom programu i meni nije trebalo godinu dana èekanja na birou (pre toga nisam bio zaposle što je jedan od neophodnih uslova za ovaj program. Ja sam iz Niša i možda se uslovi konkurisanja razlikuju kod razlièitih regionalnih službi (mada mislim da je to na nacionalnom nivou i da bi trebalo da bude isto za sve).

Uslovi za završenu samo srednju školu su 6 meseci volontiranja (u mojoj firmi je plaæeno to "volontiranje") i obaveza poslodavca da zadrži pripravnika minimum 6 meseci po završetku programa osposobljavanja. Na kraju osposobljavanja trebalo bi da se polaže pripravnièki ispit (u firmi u kojoj pripravnik "volontira").

Subvencije za firmu je 7500 dinara i mislim da u to nisu uraèunate naknade za penziono i zdravstveno osiguranje (nisam 100% siguran u ovo, možda i grešim). Za visoko obrazovanje (završen fakultet) veæa je subvencija (mislim da je oko 10000) i duža obaveza poslodavca nakon završetka osposobljavanja (godinu dana).

Kako je Angela rekla, cilj tih programa je podsticanje firmi da zaposle i "skinu" ljude sa biroa. Agencija za zapošljavanje je takav konkurs raspisala marta 2005-te i on je završen decembra meseca. Mislim da sam negde proèitao da je i ove godine predstavljen takav program, ali pogledaj http://www.rztr.co.yu, možda tamo naðeš nešto više detalja.

Pozdrav iz Nish-a, Milan

Vrh
 Profil Email  

PostPoslato: 12-02-2007 19:52 
registrovani član

Pridružio se: 11-02-2007 17:33
Ja sam volontirala i 2005. i naknada je i tada bila 6.100 dinara, ali moram da dam ispravku na neki prethodni post jer NEMAS penziono tj. ne uplacuje ti se staz, vec se i dalje za tih 6 meseci javljas na biro i oni ti osiguravaju zrdavstveno. I poslodavac NE MORA da te zadrzi jos 6 (9 ili 12 - zavisno od strucne spreme) meseci posle toga, to je obaveza poslodavca ako si pripravnik a ne volonter.
Pripravnik i volonter su 2 totalno razlicite kategorije. Za pripravnika naknada zavisi od strucne spreme i posle zavrsenih 6, 9 ili 12 meseci poslodavac mora da te zadzi jos toliko ili ce u protivnom morati da vrati sve pare koje si ti primila/o sa kamatom. Kod volontiranja je 6 meseci, naknada je 6.100 din i poslodavac ne mora da te zadzi posle toga. To su razlike izmedju pripravnika i volontera.

Vrh

Re: pripravnik-volonter
PostPoslato: 18-07-2008 23:16 
registrovani član

Pridružio se: 18-07-2008 23:10
Ja sam volontirala prosle godine od 03.09.2007 do 03.03.2008.godine i primala po 10.000,00 dinara mesecno preko Postanske stedionice od zavoda.

Vrh
 Profil Email  

PostPoslato: 18-07-2008 23:40 
registrovani član
Korisnikov avatar

Zavisi od programa jer Zavod za trziste rada svake godine izbaci po neki novi program (sto se tice volonterskog tj. pripravnickog staza i finansija) i to se moze razlikovati od grada do grada jer svaki zavod moze neki svoj program dati (verovatno zavisi od razvijenosti sredine i jos necega).

Drugi parametar je i visina strucne spreme jer nije isto za pvolontera-pripravnika sa srednjom, visom ili zavrsenim fakultetom (barem nije bilo kada sam ja bio pripravnik-volonter).

Pozz.

Vrh
 Profil Email  

PostPoslato: 18-07-2008 23:52 
registrovani član

Pridružio se: 18-07-2008 23:10
Ja sam iz Nisa i tu sam prijavljena od septembra 2005 na biro, a volontirala sam od septembra 2007, 6 meseci posto imam SSS, za visu ide 9 meseci a za visoku 12 meseci.

Iznos je isti.

Po programu ucila sam za administrativnog radnika, sekretaricu.

Vrh
 Profil Email  

PostPoslato: 21-07-2008 18:36 
registrovani član

Pridružio se: 21-07-2008 18:15
Krajem aprila ove goine pocela sam da volontiram , kako sam registrovana u NSZ receno mi je da cu biti primljena kao pripravnik-volonter,da ce mi staz trajati 9 meseci , i da po zakonu treba da primam 10.000 mesecno,ali mi je receno i to da je kvota za pripravnike-volontere sa mojom strucnom spremom popunjena,pa da cekam da se konkurs u NSZ ponovo otvori.U medjuvremenu ja volontiram.Interesuje me ,ako je neko blize upznat sa tim ,koliko puta godisnje izlazi taj konkurs , i kada ce zvanicno poceti da mi tece pripravnicko-volonterski staz?
Takodje me zanima da li cu po isteku tih 9 meseci dobiti potvrdu o zavrsenom pripravnickom stazu ili ne?
:? pozZ...

Vrh
 Profil Email  

PostPoslato: 23-07-2008 09:41 
registrovani član
Korisnikov avatar

Dzenis je napisao:
Krajem aprila ove goine pocela sam da volontiram , kako sam registrovana u NSZ receno mi je da cu biti primljena kao pripravnik-volonter,da ce mi staz trajati 9 meseci , i da po zakonu treba da primam 10.000 mesecno,ali mi je receno i to da je kvota za pripravnike-volontere sa mojom strucnom spremom popunjena,pa da cekam da se konkurs u NSZ ponovo otvori.U medjuvremenu ja volontiram.Interesuje me ,ako je neko blize upznat sa tim ,koliko puta godisnje izlazi taj konkurs , i kada ce zvanicno poceti da mi tece pripravnicko-volonterski staz?
Takodje me zanima da li cu po isteku tih 9 meseci dobiti potvrdu o zavrsenom pripravnickom stazu ili ne?
:? pozZ...

Ukoliko sam te ja dobro ukapirao ti sada volontiras, iako ne postoji konkurs u NSZ? Što se tiče konkursa, mislim da su jednom, najviše 2x godišnje jer znam da su neki pripravnički kurseci trajali i po 10-tak meseci. Za detalje ćeš morati ipak da se obratiš NSZ-u (http://www.rztr.co.yu) :)

Što se tiče potvrde, po programu koji sam ja "pohadjao" predviđeno je da se mesečno dostavljaju neki izveštaji o uplaćenom PIO (jer ovo što refundira država, refundira deo poslodavčevih obaveza prema državi a odnose se na volontera - za one koji ne znaju pri obračunu plate plaća se sve po 2x - i za zaposlenog i za poslodavca), kao i neka konačna potvrda da je pripravnički staž završen i da sam "prošao".

Koliko se sećam, sve te papire smo redovno dostavljali a jednom su nas čak posetili iz službe za zapošljavanje da se uvere da li stvarno radim u toj firmi (ja sam bio na 6 + 6).

Generalno, sve zavisi od dogovora sa poslodavcem jer sam ja primao "regularnu" platu, ne onu koja je predviđena programom, ali je poslodavcu program odgovarao jer mu je refundiran deo troškova :).

Pozz.

Vrh
 Profil Email  

PostPoslato: 23-07-2008 10:54 
registrovani član

Pridružio se: 21-07-2008 18:15
Da,ja sada volontiram.Imala sam mogucnost izbora,da pocnem sa volontiranjem kada konkurs bude otvoren(tada mi je receno za mesec-dva) ili odmah, sa tim sto ce staz u svakom slucaju poceti da mi tece kada konkurs bude otvoren.Odlucila sam da ipak pocnem odmah sa blizim upoznaavanjm posla,bar da nesto prakticno naucim,i tako sam pocela i sada cekam... :roll: Prethodni konkurs je bio u martu nadam se da ce sledeci biti u septembru.
Poslodavac u ovom slucaju nece imati nikakve obaveze prema meni,osim izdavanja potvrde o obavljenom pripravnickom srazu!

Vrh
 Profil Email  

PostPoslato: 01-08-2008 07:38 
aktivni član

Pridružio se: 17-04-2008 11:48
To znas za sigurni ili ti predpostavljas..?

Vrh
 Profil Email  

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ]  1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat