|
Ja sam dozivela nevidjeno maltertiranje i od koleginica i od sefa. Zasto - e pa svi vi koji ste nesposobni, isfrustrirani, mediokriteti itd. bolje da ne citate dalje cete se samo iznervirati, a maltretitrali su me upravo takvi kao sto ste vi. Svi vi koji ste isto prezivljavali zato sto ste u bilo kom pogledu natprosecni i prezivlajavali ste isto od raznoraznih poluidiota i kompletnih idiota verovatno znate o cemu pricam. Jedino sto mogu da kazem je da ako u sledecoj firmi hocete da prodjete dobro, najbolje je da uopste ne pokazujete koliko znate, vec naprotiv. Trudite se da budete sto manje uocljivi i ni u kom pogledu se ne isticite, cak i kad je to potpuno nenamerno, a i kako bi moglo biti drugacije jer vam je u prirodi da budete pametni, a ne glupi. Ali cim primetite da pojedini postaju svesni koliko su glupi i nesposobni u vasem prisustvu, odmah spustajte loptu. Najbolje je da se vec kog prijavljivanja na posao pokazete u nekom osrednjem svetlu. Ne blistajte, jer kod nas nema vrednovanja kvaliteta i prepoznavanja menadzerskih potencijala, vec se direktno onaj kod koga konkurisete ( osim ako nije vlasnik licno, sto je retko slucaj u vecim firmama ) u startu osetiti ugrozenim. Jer takav ne zna da razmilslja na nacin da mu upravo vi mozete pomoci u daljem napredovanju jer ce deo svojih sadasnjih odgovornosti moci da poveri vama i nastavi da se bavi znacajnijim stvarima za firmu. Takav pacenik vec unapred strahuje da cete mu preoteti mesto jer zna da nije sposoban da razvije posao, samim tim i firmu. Ako to ne ukapira na pocetku i primi vas, sasvim je sigurno da ce poceti da vas maltretira cim to ukapira. Ako ste jos i zensko, pa mu se jos i dopadnete, i, naopako, izignoriste sve njegove pokusaje da vam se nabaci tesko vama. Kombinacija odbijeni sef/odbijeni muskarac ce se na kraju pokazati kao neodrziva. Najverovatnije na vasu stetu jer takvi kao on ne samo da napreduju uz pomoc slihtanja nadredjenima, vec i obozavaju i zive od svih onih koji su na to spremni. A takvih je danas mnoooogo, i vise su nego spremni da se isto tako njemu slihtaju, tapsu ga po ledjima i kad su svesni da donosi lose odluke, trckaju da mu kupe nesto za rucak, i sl. Zatim onaj zenski deo koji je spreman na sve, a vi tek negde na sredini ukapirate da vecina devojaka u ofisu uprazjava seks sa doticnim i da se to podrazumeva. Pa zatim kad posle otreznjenja od soka pocnete da posmatrate te iste devojke koje vas ponizavaju, sabotiraju, ogovaraju, ignorisu, nece da saradjuju sa vama, smestaju vam kad god mogu i u svakoj prilici se iz petnih zila ( jadne ) trude da pokazu i dokazu da ste glupi, nesposobni, sve ono sto su zapravo one, shvatite da vas hiljadu puta gori od vas u svakom pogledu, gazi i ponizava.
Sve sto je meni bilo apsolutno odbojno, njima je bilo izuzetno privlacno i mogla bi knjiga da se napise cega sam se sve nagledala i naslusala u njihovim totalno indiskretnim nastojanjima da sefa nahvataju na dete ( bezuspesno ), da su same isle da mu sedaju u kola da ih vozi kucama, hodale po kancelariji polugole, molile ga da im poveze do kuce razne gluposti koje toboz ne mogu same da nose, itd. Otkaz sam nedavno dala, a da nisam nasla drugi posao, bar ne stalan jer su svakodnevna maltertiranja i ponizavanja i vec totalni besmisao mog daljeg boravka u toj firmi postali u tolikoj meri izrazeni da je to pocelo da mi se odrazava i na zdravlje, i sreca da imam podrsku porodice koja je sve vreme bila svesna svega sto se desavalo da su mi i sami rekli da bezim odatle. Apsolutno se slazem sa tim da se svaki oblik maltetiranja, a pogotovo ovakvi naizgled prikriveni, a spadaju u skolske primere verbalnog i psihickog maltertiranja apsolutno treba da se kaznjavaju i da se donese zakon koji ce da stiti prava zapolsenih, i od kolega i od nadredjenih. Ali ja mislim da ce do tada jos mnogo vode morati da protece jer smo mi drusvo cije su postavke potpuno naopako okrenute. U firmi gde sam radila formalno je postojao kodeks ponasanja, ali eto to je samo sminka. Cik da se nekom zalite, jos ce posle da pricaju na sva usta kako ste vi ti koji ste problematicni. Ja sam se snasla za posao za sada, a plan mi je da imam svoju firmu. Vi koji planirate da pocnete ili ostanete da radite u korporativnoj (ne)kulturi, a mnogo ste jaki i strah i trepet za raznorazni sljam, najbolje bi vam bilo ili da poslusate savet koji sam vec dala ili da progutate ponos i savladate gadjenje pa i sami postenete deo klana. Sve vi pametne i sposobne devojke, dzaba vam sve bilo ako nemate zaledjinu u vidu uticajne porodice. Sasvim sigurno necete napredovati ako se ne upustite u "avanturu" specijlane bliskosti sa nekim bitnim nadredjenim. Ili kako god umete i znate pravite se da ste ruznije i gluplje nego sto jeste, da bi vas bar ostavili na miru ako vec ne mozete da napredujete.
|