Neno je napisao:
Sasa, bas si upucen u ovu temu, kao da imas i neko licno iskustvo?
Da, i to vrlo neprijatnih. I ovo su sve nepobitne i poznate činjenice. Kod nas ima skoro 50% nikotinskih zavisnika, tako da ta tema nikoga ne može da zaobidje. Kao apsolutnog nepušača koji nikada u životu nije zapalio cigaru niti iko u bližoj familiji, ova pojava mi izuzetno smeta. Negativne posledice na poslu po nepušača:
1. Narušavanje ličnog zdravlja u sredini u kojoj po zakonu mora striktno da se vodi računa da se zdravlje ne naruši, pošto se tu 1/3 života provodi i obezbedjuje egzistencija i sebe i svoje porodice.
2. Smanjenje koncentracije i efikasnosti na poslu, što može rezultirati manjom platom, kaznama ili čak otkazom. Ne verujem da ovo i jedan jedni pušač uvidja kao veliki problem za nepušača, pa čak i da je sam visoko obrazovan.
3. Mobing. Bez obira na to šta se dešava sa biohemijskim procesima u organizmu pušača, ovo je jedan vid mobinga i diskrminacije. Stvaraju se klanovi pušača protiv nepušača, netrpeljivost, što na kraju ima negativne efekte na radni učinak i atmosferu. Poslodavci u manjim firmama obično nemaju posebne prostorije namenjene za nepušače, dok je u većim slično, podeljeno samo po odeljenjima. Tako da je veća verovatnoća da će nepušač dobiti otkaz (ma kakve natprosečne rezultate da daje), nego što će poslodavac i ekplicitno zabraniti pušenje u zatvorenoj prostoriji, naročito ako je i sam pušač.
Itd. Zakon postoji, razlozi zašto takav zakon postoji su takodje jasni, kao i razlozi zašto se pušači ponašaju upravo onako kako se ponašaju, ali se tom zakonu jednostavno ne pridaje nikakav značaj u većini slučajeva, tako da je nepušač prepušten "na milost i nemilost" svojih "kolega", nikotinskih zavisnika, bar do poziva inspekcije rada i pokretanja krivične tužbe protiv "kolega", a prevashodno protiv "poslodavca". Podrazumeva se u tom slučaju da za dalji nastavak rada u takvom kolektivu nema uslova. Do dobro plaćenog posla danas je teško doći, ali je zdravlje preče od bilo čega, a zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama obično počne da se poštuje kada poslodavac bar jednom bude kažnjen.
Žalosno je što imamo svakakvih poslodavaca danas, ali o tome u nekom drugom postu.