Sva vremena su u UTC + 1 sat

Pravila foruma

Zabranjeno je svako navođenje imena firmi i preduzeća na diskusijama o poslovima, a u skladu sa tim i ... (detaljnije)

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
  Pogled za štampu

Re: I mi pusaci smo ljudi!
Autoru Poruka
PostPoslato: 26-07-2010 23:52 
aktivni član

Pridružio se: 13-07-2010 16:35
Casanova je napisao:
Mislim da su pusaci generalno sebicni ljudi koji ne pristaju na kompromis, ukoliko se on odnosi na uskracivanje prava pusenja. Secam se pre par godina kada sam putovao vozom u kupeu. Neki gospodin je zeleo da zapali cigaretu i upitao da li nekome smeta, na sta je jedna gospodja rekla da njoj smeta. Gospodin je bez obzira na to zapalio cigaretu i rekao "pa dobro, strpicete se". Sta reci... :roll:

Pušači su generalno bolesni ljudi - nikotinski zavisnici, čijim postupcima zapravo upravlja sam nikotin. Naprosto nema nikakve bitne razlike u postupcima heroinskog narkomana i pušača. Dok ne dobije svoju dnevnu dozu, pušač je razdražljiv, a svi postupci su usmereni i podredjeni tome da dodje do nje, ne obazirući se na bilo kakva prava drugih i bilo kakve zakonske propise, pošto je prioritet samo jedan - nikotin. Oni zapravo ne eskaliraju u onom obimu kao kod heroinskih narkomana, upravo zbog lakoće dostupnosti duvana, ali bi bilo upravo tako u suprotnom.

Zabluda je da je lako odvići se od pušenja - mnogi su ostavljali cigare i nisu uspeli u tome. Većini je potrebna stručna medicinska pomoć da ostave duvan. Apstinencijalna kriza traje nekih 10-tak dana, ali jedva 3% uspe da se izleči iz prvog puta bez stručne pomoći, što u mnogome zavisi od dužine pušačkog staža.

Da sve to nije uopše tako naivno, dokazuju i sami lekari pušači, apsolutno svesni rizika, uzroka i posledica, i koji upravo druge ljude savetuju i preporučuju da ne puše, a sami su dugogodišnji pušači, ali i pored svega toga ne mogu da ostave duvan.

Vrh

PostPoslato: 27-07-2010 18:37 
aktivni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14-04-2008 15:08
Sasa, bas si upucen u ovu temu, kao da imas i neko licno iskustvo?

Vrh

PostPoslato: 27-07-2010 22:08 
aktivni član

Neno je napisao:
Sasa, bas si upucen u ovu temu, kao da imas i neko licno iskustvo?

Da, i to vrlo neprijatnih. I ovo su sve nepobitne i poznate činjenice. Kod nas ima skoro 50% nikotinskih zavisnika, tako da ta tema nikoga ne može da zaobidje. Kao apsolutnog nepušača koji nikada u životu nije zapalio cigaru niti iko u bližoj familiji, ova pojava mi izuzetno smeta. Negativne posledice na poslu po nepušača:

1. Narušavanje ličnog zdravlja u sredini u kojoj po zakonu mora striktno da se vodi računa da se zdravlje ne naruši, pošto se tu 1/3 života provodi i obezbedjuje egzistencija i sebe i svoje porodice.

2. Smanjenje koncentracije i efikasnosti na poslu, što može rezultirati manjom platom, kaznama ili čak otkazom. Ne verujem da ovo i jedan jedni pušač uvidja kao veliki problem za nepušača, pa čak i da je sam visoko obrazovan.

3. Mobing. Bez obira na to šta se dešava sa biohemijskim procesima u organizmu pušača, ovo je jedan vid mobinga i diskrminacije. Stvaraju se klanovi pušača protiv nepušača, netrpeljivost, što na kraju ima negativne efekte na radni učinak i atmosferu. Poslodavci u manjim firmama obično nemaju posebne prostorije namenjene za nepušače, dok je u većim slično, podeljeno samo po odeljenjima. Tako da je veća verovatnoća da će nepušač dobiti otkaz (ma kakve natprosečne rezultate da daje), nego što će poslodavac i ekplicitno zabraniti pušenje u zatvorenoj prostoriji, naročito ako je i sam pušač.

Itd. Zakon postoji, razlozi zašto takav zakon postoji su takodje jasni, kao i razlozi zašto se pušači ponašaju upravo onako kako se ponašaju, ali se tom zakonu jednostavno ne pridaje nikakav značaj u većini slučajeva, tako da je nepušač prepušten "na milost i nemilost" svojih "kolega", nikotinskih zavisnika, bar do poziva inspekcije rada i pokretanja krivične tužbe protiv "kolega", a prevashodno protiv "poslodavca". Podrazumeva se u tom slučaju da za dalji nastavak rada u takvom kolektivu nema uslova. Do dobro plaćenog posla danas je teško doći, ali je zdravlje preče od bilo čega, a zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama obično počne da se poštuje kada poslodavac bar jednom bude kažnjen.

Žalosno je što imamo svakakvih poslodavaca danas, ali o tome u nekom drugom postu.

Vrh

PostPoslato: 28-07-2010 11:41 
aktivni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14-04-2008 15:32
Sto se tice stvaranja klanova, primetio sam da se pusaci ponekad lakse slazu i napreduju. U ozbiljnim firmama gde se odlazi u prostoriju za pusenje, zaposleni kao da lakse komuniciraju sa nadredjenim u opustenoj neformalnoj atmosferi, pa tako i pokupe simpatije. A mi koji ne pusimo za to vreme radimo u kancelariji i bivamo izostavljeni iz ovog pusackog umrezavanja... prosto ti dodje da zapalis da bi imao pristup nekoj osobi!

Vrh

PostPoslato: 29-07-2010 10:00 
aktivni član

Pridružio se: 03-09-2009 14:02
Casanova je napisao:
A mi koji ne pusimo za to vreme radimo u kancelariji i bivamo izostavljeni iz ovog pusackog umrezavanja...
Upravo tako... To je žalosno. Osim toga, oni češće prave pauze koje i duže traju jer imaju izgovor za to, dok mi nepušači nemamo toliko razloga da ustanemo i napravimo predah... I pored svega ovoga, nije mi jasno kako pušači mogu da pričaju o ugrožavanju njihovih prava... :roll:

Vrh

PostPoslato: 29-07-2010 10:03 
registrovani član

Pridružio se: 17-11-2009 17:30
Dragi moji, sloboda svakog čoveka je definisana ovako:

Vaša sloboda prestaje gde tuđa počinje.

Drastičan primer:

Mogao bi da argumentujem da je moja sloboda hoću li ubiti nekoga ili ne, ali šta je sa njegovom slobodom na život? Dakle, gde njegova sloboda počinje, moja prestaje.

Kapiš?

Vrh

PostPoslato: 29-07-2010 10:12 
registrovani član

Pridružio se: 17-11-2009 17:30
Stoga, gospodine pušaču, ja mogu da kažem da imam slobodu da odvalim muziku u mojoj kući toliko glasno da cela ulica ne može da spava. Da li je to sloboda?

Ne mogu da verujem da je koncept slobode toliko težak za pojmiti...

Vrh

PostPoslato: 29-07-2010 15:42 
registrovani član

Pridružio se: 11-02-2010 00:41
Ja sam ne pusac,ali sam sa svojih osam godina prvi i poslednji put zapalio cigaretu.I tad sam se pitao,sta je to toliko zanimljivo u cigaretama?Odnosno.Sta je to zanimljivo sto svi pusaci vide u cigaretama,a sto mi ne pusaci ne vidimo?

Vrh

PostPoslato: 29-07-2010 16:24 
aktivni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14-04-2008 15:08
Osam?!? :o

Vrh

PostPoslato: 30-07-2010 07:12 
aktivni član

Pridružio se: 03-09-2009 14:02
Nije ništa zanimljivo... To je droga, stvara zavisnost, fizičku i psihičku. Ja mislim da je većina pušača počela sa tim da bi bila "cool" i "in", jer su to "sve face radile".

Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu...

Vrh

PostPoslato: 30-07-2010 16:00 
registrovani član

Da,sa osam godina i to u vinogradu kod nekog mog rodjaka.Sta ce te?Nismo mogli da nadjemo neko bolje mesto :lol: .Ali dobro,bio sam mali...A ni sad nisam nesto velik :D ...Da li ce reklame o zabrani pusenja u zatvorenim prostorijama,koje svakodnevno vidjamo na televiziji,probuditi svest kod pusaca da shvate da mnogim ljudima duvanski dim smeta?Sta Vi mislite?

Vrh

PostPoslato: 31-07-2010 00:02 
registrovani član

Pridružio se: 13-04-2007 08:43
pomoci ce im samo kad dodju u situaciju da plate kaznu paprenu par puta
i da dodje do toga im pusenje ugrozava materijalno egzistenciju
sto bi se postiglo jedino uvodjenjem zakona i primenom istog

inace ne vidim kako bi narkomana lepim recima
odgovorio od fixa

Vrh

PostPoslato: 01-09-2010 10:56 
aktivni član

Ovako to rade Grci:

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/Регион/758820/Забрана+пушења+у+Грчкој.html

Vrh

PostPoslato: 01-09-2010 17:45 
registrovani član

drLecter je napisao:

inace ne vidim kako bi narkomana lepim recima
odgovorio od fixa

Da sam ja vlast,a steta sto nisam,sve bih narkomane poslao na goli otok,i ako on vise nije nas. Pa neka se drogiraju malo krampom po kamenu.

Vrh

PostPoslato: 14-11-2010 18:44 
aktivni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28-08-2005 14:28
Pocela je primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Za vikend sam izasao i u samo jednom kaficu (u Laze Teleckog, kao najprometnijoj ulici) postoji prostor za nepusace, a svi ostali kafici su za pusace. Ne smeta mi toliko duvanski dim, koliko to sto mi odeca posle smrdi i moram odmah ponovo da je perem... A po firmama ne znam kako je...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat