Sva vremena su u UTC + 1 sat

Pravila foruma

Zabranjeno je svako navođenje imena firmi i preduzeća na diskusijama o poslovima, a u skladu sa tim i ... (detaljnije)

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ]  1, 2  Sledeća
  Pogled za štampu

Od petka bez mobinga na radnom mestu
Autoru Poruka
PostPoslato: 01-09-2010 15:56 
aktivni član

Pridružio se: 13-07-2010 16:35
"Srpski ministar rada i socijalne politike potpisao je danas Pravilnik o ponašanju poslodavaca i zaposlenih, čime je omogućeno da od 4. septembra počne primena Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu, mobinga."

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/od-pet ... 09356.html

Voleo bih da su dali link ka tom pravilniku i deo na koji način će zaposleni obezbediti validan dokaz da je žrtva mobinga. Jednostavno, vrlo je teško dokazati da se mobing sprovodi ukoliko i ostale kolege ne posvedoče (takodje žrtve, ali se boje da će učešćem u procesu automatski dobiti otkaz). Šta bi trebalo uraditi? Nabaviti od suda dozvolu za audio/video snimanje ili je snimanje u preduzeću dozvoljeno ukoliko se uvrede, ponižavanje i maltretiranje u svakom obliku, odnose na konkretnu osobu koja ih snima (zakon ne precizira mesto u kom slučaju je snimanje dozvoljeno ukoliko su upućeni konkretnom licu koje snimanje vrši), dovoditi službeno lice u civilu u svojstvu svedoka koje će i videti i čuti i snimiti kako bi taj snimak uz njegovo svedočenje bio neoboriv dokaz na sudu?

Sve je to izuzetno nejasno, pa je zakon apsolutno neprimenjiv, slično kao i zakon protiv pušenja na radnom mestu.

Vrh

Re: Od petka bez mobinga na radnom mestu
PostPoslato: 01-09-2010 16:35 
aktivni član

Da dodam i link ka vrlo interesantanom tekstu sa vrlo karakterističnim slikama koje govore i više od onoga što je napisano :

http://www.akter.co.rs/index.php/politi ... svima.html

Vrh

PostPoslato: 23-09-2010 14:26 
aktivni član

Pridružio se: 03-09-2009 14:02
U pravu si. Lepo je imati Zakon o sprečavanju mobinga, ali ne bi škodilo da su ga odložili par meseci kako bi ga bolje sklopili i definisali neke stavke koje su potpuno nejasne.

Vrh

PostPoslato: 27-09-2010 10:41 
aktivni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14-04-2008 15:08
Na koje to konkretno mislis?

Vrh

PostPoslato: 27-09-2010 11:51 
aktivni član

Previše toga je ostavljeno subjektivnoj oceni posmatrača, bar je to utisak koji sam ja stekla čitajući mnogobrojne vesti na ovu temu... Svakako, imam osećaj da su požurili sa ovim čisto da bismo imali Zakon o sprečavanju mobinga...

Vrh

PostPoslato: 28-09-2010 08:54 
aktivni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14-04-2008 15:08
Meni nije jasno kako dokazati da te neko ogovara ili siri neistine?

Vrh

PostPoslato: 29-09-2010 18:43 
aktivni član

Eto, to je jedan dobar primer propusta... Osim toga, mislim da je ostavljeno dosta prostora za lažne optužbe. Kako uopšte neko može da se odbrani od lažne optužbe?

Vrh

PostPoslato: 22-10-2010 21:21 
aktivni član

Neno je napisao:
Meni nije jasno kako dokazati da te neko ogovara ili siri neistine?

Dozvoljenim snimanjem, svedocima... U praksi, ako si sam u svemu tome, izvući ćeš deblji kraj uvek.

Pravilnik:
http://www.podaci.net/_ZAKON/propis/Pra ... v1062.html

Svako ko pročita ovaj Pravilnik, videće da je većina stvari neprimenjiva u praksi i da su vrlo tanke linije izmedju mobinga i aktivnosti u smislu "uspostavljanja radne discipline" i sl. Većina stvari ostavlja na "slobodno uverenje i procenu" poslodavca.

Jedna stvar koja mi je ostala u sećanju iz samog zakona o sprečavanju mobinga je da je žrtva mobinga obavezna da lično (sama) ukaže zlostavljaču da vrši zlostavjanje, odnosno povredu njegovog dostojanstva, ugleda, itd! Naprosto nepojmljivo, kao da je zlostavljač malo dete kome je potrebno istaći da ne radi to što radi!

Vrh

PostPoslato: 24-10-2010 07:20 
aktivni član

Evo i potvrde svega što je navedeno u vezi mobinga i to iz prakse:

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/784312/(Не)прецизан+закон+о+мобингу.html

Vrh

PostPoslato: 31-10-2010 20:24 
aktivni član

Upravo sam o tim i sličnim nejasnoćama govorila. Nije mi jasno kako su mogli da izglasaju taj dokument za Zakon...

Vrh

PostPoslato: 09-11-2010 14:47 
registrovani član

Pridružio se: 23-10-2010 20:59
U suštini zakon i nije tako loš ali ostavlja mogućnost za korupciju i sa druge strane za ucenu.

Vrh

PostPoslato: 30-11-2010 19:06 
aktivni član

Da, upravo tako, lepo sročeno u jednoj rečenici. Zar to nisu mogli da uvide i ovi što su glasali za Zakon? U suštini, da li su ga uopšte pročitali? :roll:

Vrh

PostPoslato: 10-12-2010 21:44 
aktivni član

zis je napisao:
U suštini zakon i nije tako loš ali ostavlja mogućnost za korupciju i sa druge strane za ucenu.

Neprimenjiv zakon je loš zakon.

Vrh

PostPoslato: 31-12-2010 19:57 
aktivni član

Neprimenjiv zakon je suvišan zakon i uzaludno trošenje papira (da ne pričam o drugim resursima).

Vrh

PostPoslato: 31-12-2010 20:25 
aktivni član

Dea1712 je napisao:
Neprimenjiv zakon je suvišan zakon i uzaludno trošenje papira (da ne pričam o drugim resursima).

Ako hoćemo u EU, moramo imati i zakon o zaštiti životinja, zakon protiv mobinga, itd. Danas ako ubiješ psa koji te je napao, možeš dobiti par godina zatvora. Na osnovu tog zakona se otvaraju azili za pse i mačke, a sa druge strane zatvaraju narodne kuhinje. Itd, ima toliko besmislenih zakona kojim se pare samo rasipaju na besmilene stvari, dok se na životno važe stvari gleda lakonski, pa zato mnogi ljudi danas prosto gladuju, a bilo je više slučajeva da su zbog gladi i umrirali.

Problem je u tome što su kod nas stvari postavljene naglavačke i bitnije su formalnosti od realne situacije...

Ukratko, bolje je danas biti pas nego čovek!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ]  1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat