tomo2 je napisao:
Poslodavac traži najkompetentniju osobu za traženu poziciju, a stav "pusti ti to šta bih ja radio, nego reci ti meni kolika je plata" je pogrešan i ostavlja utisak poslodavcu da ste tu da odrađujete posao...
Mislim da sam bio vrlo precizan u prethodnoj poruci... Budućeg zaposlenog zanima šta će raditi, kako i koliko će biti plaćen, a shodno obavezama i sopstvenoj stučnosti za obavljanje tog posla. Pozivanje na razgovor nekoliko puta je potpuno besmisleno za većinu pozicija. Pitanja koja se postavljaju, testovi radne sposobnosti kao i psihološki testovi su takodje potpuno besmisleno sastavljeni (da ne ulazimo u detalje, većina zna proceduru i svrhu).
Većina poslodavaca (bez obzira kakava je profesija u pitanju, osim hirurga, nuklearnih tehničara i sl. profesija) ne traži najkompetentniju osobu, već osobu koja će neophodne zadatke i poslove korektno i u zadatom roku izvršiti i za to biti plaćena što je moguće manje (svodjenje troškova na minimum). Tako da se vrlo često dešava da posao ne dobije najkompetentnija osoba, već ona koja može "zanatski" da odradi tražene poslove i ujedno radi za daleko najmanji iznos...
Da ne ponavljam, o ovome je skoro bilo reči u prethodnim porukama u drugim temama.